بیشتر بدانید

عصب شناسی
عصب شناسي يکي از مهمترينِ علومِ شناختي محسوب ميشود. در اواخر دهه 50 قرن بيستم شاهد دست آوردهاي اساسي اي در عصب شناسيِ شناختي بوديم. ديويد هوبل و تروستِن ويسل در دانشگاه هاروارد به ثبت واکنش هاي سلول هاي عصبي کورتکس بينايي گربه پرداخته و توانستند جايگاه سلول هاي عصبي که به اطلاعات خاصي پاسخ مي دادند را تعيين نمايند. اطلاعاتي از قبيل: روشنايي، کنتراست، جهت خطوط، و ... . اين پژوهش توانست در سال 1981 شايسته دريافت جايزه نوبل گردد . رويکردهادي عصب شناسي در دهه 50 توانستند زمينه هاي افول رفتارگراييِ استاندارد را فراهم نمايند. تاليف کتاب «طرح ها و ساختار رفتار» اساسي ترين آثار در اين زمينه محسوب مي شود که توانست ريکرد سايبرنتيک به رفتار را به عنوان جايگزيني براي رويکردهاي رفتارگرايانه معرفي نمايد.
بنابراين عصب شناس ها مستقيماً با خودِ مغز سر و کار دارند. آنها با انجام آزمايش بر روي حيوانات و وارد کرد الکترود به مغز آنها، به ثبت واکنش هر يک از نورون ها مي پردازند. اخيراً نيز اين امکان پديد آمده است که از طريق اسکنهاي مغناطيسي و پوزيترونيکبه مشاهد اتفاقاتي که در بخشهاي مختلف مغز انساني، آنهم در حاليکه انسان در حال انجام کارهاي مختلف است، پرداخته شود. به عنوان مثال اسکنهاي مغزي قسمتهايي از مغز را که در تصويرسازي ذهني و بيان کلمه درگير هستند نشان داده اند. آزمايش بر روي افرادي که دچار آسيب مغزي شده اند، و فهم اثراتِ اين آسيبها از ديگر روش هاي عصب شناسهاست.
عصب شناسي الهيات يکي از جديدترين حوزه هاي عصب شناسي محسوب مي شود که به دنبال فراهم آوردنِ مجموعه اي از اطلاعات پيرامونِ شالوده هاي عصب شناختي و روان شناختيِ دين داري است. محوري ترين هدف در عصب شناسي الهيات آن است که نشان دهد آيا نقطه خدا يا قسمت هايي در مغز که هنگام تجربياتِ ديني-روحاني فعال مي شوند وجود دارد يا خير؟ برخي از اين پژوهشگران توانسته اند تا با ارائه شواهدي به بخش هايي از مغز دست يابند که مي توانند منبعي براي تجربيات ديني باشند. بعدها تحقيقات ديگري به وسيله کلاه خدا صورت گرفت. به اين شکل که کلاهي طراحي شده بود و از آن طريق، قسمت هايي از مغزِ افراد که مرتبط با تجربيات عرفاني بود تحريک مي شد. غالب افراد که در اين آزمايش مشارکت کرده بودند در لحظاتي که کلاه بر سرشان گذاشته شده بود، تجربياتِ ديني خود را به ياد آورده بودند. البته پس از اين، انجام مجدداً آزمايشِ کلاهِ خدا عموماً نتوانست موفقيت آميز باشد. اين تجربيات و تجربياتِ مشابه موجب شده اند که اين حوز? پژوهشي يکي از مهمترين حوزه ها براي طبيعي سازي علوم انساني و مطالعاتِ ديني محسوب شود. همانگونه که برخي از پژوهشگران نيز به اين موضوع توجه داشته اند، عصب شناسيِ الهيات مي تواند نقش بسيار مهمي در شناختِ ما از ذهنِ انسان، آگاهي، تجربه ديني، و گفتمان الهياتي داشته باشد. ادراکِ مفسرانه نيز نوعي تجربه ديني محسوب مي شود که شناختِ هر چه بيشتر ما از ذهنِ انسان مي تواند به تبيين مکانيسمِ آن منجَر شود. به شکل ويژه، از طريق انجام اسکن هاي مغزي مي توان به تمايزهاي احتماليِ فهمِ متن قرآني و ديگر متون ديني و غير ديني دست يافت. مضاف بر اينکه حتي در صورت عدم اثبات چنين تمايزي، مي توان قسمت هايي از مغز را که به شکل مستقيم در فرآيند تفسير متون نقش دارند پيدا کرد. پس از اين است که مي توان عملکرد و مکانيسم مغز را در فرآيند تفسير ترسيم کرد.

هماتولوژی
هر آنچه لازم است درباره رشته ي هماتولوژي و کار هماتولوژيست بدانيد
هماتولوژيست ها (خون شناسان)، پزشکان متخصص در خون، اندام هاي خون ساز و اختلالات خوني هستند. اگر به يک متخصص خون شناسي ارجاع شده باشيد، احتمالاً به آزمايش خون نياز داريد تا بدانيد که آيا علائمي که داريد اختلال خوني است که شما تجربه کرده ايد يا خير. متداول ترين آزمايشات، سلول هاي خوني شما را شمرده، آنزيم ها و پروتئين ها را در خون شما اندازه گيري مي کند و بررسي مي نمايد که آيا خون شما همانطور که بايد لخته مي شود يا خير.
در طي پيوند مغز استخوان يا سلول هاي بنيادي که اهدا يا دريافت مي کنيد، احتمالاً متخصص هماتولوژي بخشي از تيم پزشکي شما خواهد بود. اگر در طول درمان سرطان شيمي درماني يا ايمونوتراپي قرار داشته باشيد، ممکن است پزشک شما با يک متخصص خون سازي نيز همکاري کند.
هماتولوژيست ها در پزشکي داخلي و بررسي اختلالات خوني آموزش هاي اضافي را دريافت مي کنند. هماتولوژيست هاي داراي مجوز از هيئت مديره دانشگاه نيز براي اطمينان از تخصص آنها، معاينات اضافي را پشت سر گذاشته اند.
هماتولوژيست کيست؟
هماتولوژيست پزشک متخصص در تحقيقات، تشخيص، معالجه و جلوگيري از اختلالات خوني و اختلالات سيستم لنفاوي (غدد لنفاوي و عروق) است. اگر پزشک مراقبت هاي اوليه توصيه کرده است که شما بايد يک متخصص هماتولوژي را ملاقات کنيد، ممکن است به اين دليل باشد که شما در معرض خطر يک بيماري شامل گلبول هاي خوني سفيد يا قرمز خون، پلاکت ها، رگ هاي خوني، مغز استخوان، غدد لنفاوي يا طحال قرار داريد. برخي از اين شرايط عبارتند از:
هموفيلي بيماري است که مانع از لخته شدن خون شما مي شود.
سپسيس، يک عفونت در خون است
لوسمي، سرطاني که بر سلول هاي خوني تأثير مي گذارد.
لنفوم، سرطاني که بر غدد لنفاوي و رگها اثر مي گذارد.
کم خوني سلول داسي، بيماري که مانع از جريان يافتن گلبول هاي قرمز خون از طريق سيستم گردش خون شما مي شود.
تالاسمي، شرايطي که بدن شما هموگلوبين کافي ايجاد نمي کند.
کم خوني، شرايطي که گلبول هاي قرمز خون کافي در بدن شما وجود ندارد.
ترومبوز وريد عمقي، وضعيتي که در آن لخته هاي خون در رگ هاي شما شکل مي گيرد.
اگر مي خواهيد در مورد اين اختلالات و ساير شرايط خون بيشتر بدانيد، مي توانيد اطلاعات بيشتري را از طريق وبينار ايجاد شده توسط مرکز کنترل بيماري ها (CDC) دريافت کنيد.
آزمايش خون
هماتولوژيست ها چه نوع آزمايش هايي انجام مي دهند؟
براي تشخيص يا نظارت بر اختلالات خوني، متخصصان خون اغلب از اين آزمايشات عنوان شده در بخش سلامت نمناک استفاده مي کنند:
شمارش کامل سلول هاي خون (CBC)
در اين آزمايش گلبولهاي قرمز و سفيد خون، هموگلوبين (پروتئين خون)، پلاکت ها (سلول هاي ريزي که براي ايجاد لخته خون جمع مي شوند) و هماتوکريت (نسبت سلول هاي خوني به پلاسماي مايع در خون شما) را شمارش مي کنند.
زمان پروترومبين (PT)
اين آزمايش اندازه گيري مي کند که چه مدت زمان طول مي کشد تا خون شما لخته شود. کبد شما پروتئيني به نام پروترومبين توليد مي کند که به تشکيل لخته کمک مي کند. اگر در حال استفاده از داروي رقيق کننده خون هستيد يا پزشک مشکوک است که ممکن است مشکل کبدي داشته باشيد، آزمايش PT ممکن است به نظارت يا تشخيص وضعيت شما کمک کند.
زمان ترومبوپلاستين جزئي (PTT)
مانند آزمايش پروترومبين، مدت زمان گرفته شده خون شما براي لخته شدن را اندازه گيري مي کند. اگر در هر نقطه از بدن خونريزي مشکلي داريد - خونريزي بيني، قاعدگي هاي شديد ، ادرار صورتي - يا اگر خيلي راحت کبود مي شويد، پزشک شما مي تواند از PTT استفاده کند تا دريابد که آيا اختلال خوني باعث اين مشکل مي شود يا خير.
نسبت نرمال بين المللي (INR)
اگر از وارفارين رقيق کننده خون استفاده مي کنيد، پزشک ممکن است نتايج آزمايش لخته شدن خون شما را با نتايج آزمايشگاه هاي ديگر مقايسه کند تا مطمئن شود دارو به درستي کار مي کند و ازسالم بودن کبد شما اطمينان حاصل مي کند. اين محاسبه به عنوان يک رابطه عادي بين المللي (INR) شناخته مي شود.
برخي از دستگاه هاي جديدتر در خانه به بيماران اين امکان را مي دهند که آزمايش INR خود را در خانه خود انجام دهند، که نشان داهنده کيفيت زندگي براي بيماراني است که نياز به اندازه گيري منظم سرعت لخته شدن خون خود را دارند.
بيوپسي مغز استخوان
اگر پزشک فکر کند مغز استخوان شما به اندازه کافي سلول هاي خون توليد نمي کند، ممکن است به بيوپسي مغز استخوان احتياج داشته باشيد. يک متخصص از يک سوزن کوچک براي گرفتن مقداري از مغز استخوان (يک ماده نرم درون استخوان هاي شما) استفاده مي کند تا در زير ميکروسکوپ آناليز شود.
پزشک شما ممکن است قبل از بيوپسي مغز استخوان از بي حسي موضعي براي بي حس کردن ناحيه استفاده کند. در طي اين روش بيدار خواهيد بود زيرا انجام اين روند نسبتاً سريع است

پوست
پوست هر کس ويژگي خاصي دارد. به طور کلي انسان?ها چهار نوع پوست دارند؛ پوست طبيعي، چرب، خشک و حساس. البته بعضي افراد داراي پوست مخلوط هستند يعني قسمتهاي مختلف پوستشان با هم تفاوت دارد.
البته پوست انسان در طول زمان ميتواند تغيير کند به طوري که پوست طبيعي دوران کودکي، بعد از بلوغ چرب و بعد از دوران ميانسالي دوباره خشک ميشود. همچنين نوع پوست انسان به عوامل مختلفي بستگي دارد؛ آب پوست که باعث راحتي و خاصيت کشش پوست ميشود و چربي (ليپيد) که باعث نرمي پوست ميشود.
دکتر حسين طباطبايي درباره روند تغيير پوست به مرور زمان ميگويد: خصوصيت پوست طبيعي اين است که نه خشک است نه خيلي چرب، منافذ پوست ديده نميشود يا به زحمت و با ذرهبين ميتوان آن را ديد. اين پوست شاداب و با طراوت است. در پوست خشک هم اغلب منافذ غيرقابل مشاهده است، اما سطح آن خشن و خشک است، لکهاي قرمز خفيف دارد، کشش پوست کم و خطوط آن واضح است.
اين متخصص پوست و عضو هيات علمي دانشگاه ميافزايد: پوستهاي خشک اگر در شرايط خشک شدن (مانند آب و هواي خشک) قرار گيرند، دچار ترکخوردگي، پوستهپوسته شدن و گاهي خارش ميشوند. پوست خيلي خشک، خشن و مخصوصا در پشت دستها، بازوها و ساق پا پوستهپوسته است.
به گفته اين متخصص پوست، عوامل ارثي، پيري يا تغييرات هورموني، آب و هوا مانند سرما، باد و آفتاب، اشعه ماوراي بنفش آفتاب يا سولاريوم، هواي گرم، استحمام با آب داغ مخصوصا اگر طولانيمدت باشد، مواد شوينده مانند صابونها، پاککنندهها و کرمها و لوازم آرايشي و بالاخره مصرف بعضي داروها باعث تشديد خشکي پوست ميشود.
پوست خشک و مراقبتهايش
زمان حمام گرفتن کساني که پوست خشکي دارند بايد کوتاه باشد و بيش از يک بار در روز نباشد. دکتر طباطبايي با بيان اين مطلب ادامه ميدهد: توجه به نکاتي مانند استفاده از مواد شوينده ملايم و غيرعطري، استفاده نکردن از ليف و کيسه، خشککردن بدن به آرامي و ملايمت با حوله و استفاده از محصولات مرطوبکننده قوي بعد از حمام براي کساني که پوست خشک دارند، لازم است.
او در ادامه به نکته مهمي اشاره ميکند: براي اين افراد استفاده از کرم و پماد نرمکننده بعد از هر حمام بهتر از لوسيونهاي نرمکننده براي پوستهاي خشک است، اما از آنجا که اغلب مردم از چرب شدن پوست احساس کثيفي ميکنند، ميتوانند در عرض روز چند نوبت لوسيون نرمکننده بمالند، هواي اتاق محل زندگي را با دستگاههاي توليد رطوبت مرطوب نگه دارند و در هواي گرم از وسايل خنککننده هوا استفاده کنند. استفاده از دستکش مخصوص موقع شستوشوي ظروف منزل يا تماس با هر ماده تميزکننده بخصوص در خانمهاي خانهدار هم لازم است.
پوست چرب هم بيدردسر نيست
دکتر طباطبايي با اشاره به اينکه منافذ پوست چرب گشاد است، سطح آن براق و ضخيم به نظر ميرسد و دانههاي سرسياه و لکههاي قرمز رويش ديده ميشود، ادامه ميدهد: پوستهاي چرب با توجه به دوران مختلف زندگي يا تغيير آب و هوا ميتواند تغيير کند.
اين متخصص پوست توضيح ميدهد: برخي عوامل ميتواند باعث بدتر شدن پوستهاي چرب شود. مثلا در دوران بلوغ با تغييرات هورموني، استرسهاي عصبي، قرار گرفتن در معرض گرما يا رطوبت خيلي زياد و بالاخره ابتلا به بعضي بيماريها.
مراقبت از پوست چرب
دکتر طباطبايي ميگويد: شستوشوي دو بار در روز و بعد از هر تعريق شديد صورت و مصرف شويندههاي ملايم بدون استفاده از ليف و کيسه براي مراقبت از پوست چرب لازم است. علاوه بر اين، جوشهاي سرسياه يا سرسفيد را نبايد دستکاري کرد، زيرا درمان آنها را به تاخير مياندازد. استفاده از محصولات ضد ايجاد جوش سرسياه هم مفيد است.
پوست مخلوط و چند ويژگي
به گفته اين استاد دانشگاه، پوست مخلوط در بعضي نواحي طبيعي يا خشک است و در بعضي نواحي چرب؛ مثلا ممکن است در صورت منطقهT (پيشاني و بيني و چانه شبيه T انگليسي است) چرب و بقيه صورت خشک يا معمولي باشد. در اين صورت بايد مناطق چرب را مانند پوست چرب و مناطق خشک را مانند پوست خشک مراقبت کرد. دکتر طباطبايي درباره خصوصيات پوست مخلوط ميگويد: اين پوست داراي منافذ گشاد در مناطق چرب و جوشهاي سرسياه است و معمولا براق به نظر ميرسد.
اگر پوستتان حساس است، بيشتر مراقب باشيد
پوست حساس نسبت به اغلب شويندهها، فرآوردههاي آرايشي و بهداشتي حساسيت نشان ميدهد.
دکتر طباطبايي تاکيد ميکند: افرادي که داراي پوست حساس هستند بايد بررسي کنند که چه عواملي پوست آنها را تحريک ميکند و بايد از تماس با آنها اجتناب کنند. اينگونه پوستها بسياري از مواد آرايشي، بهداشتي را تحمل نميکنند.
او ميافزايد: پوست حساس معمولا خفيف تا شديد قرمز است و فرد مدام احساس خارش، سوزش و خشکي دارد.
اين متخصص پوست معتقد است مراقبت از پوست حساس يعني با مراقبت، پوست را در حالت طبيعي نگهداريم. اين مراقبتها شامل استفاده از محصولات ضدآفتاب با طيف وسيع است که بتواند اشعه ماوراي بنفش A و B را مهار کند؛ همچنين استفاده از پوشش مناسب براي حفظ پوست از نور خورشيد مانند استفاده از کلاه لبهدار و عينک ضدآفتاب، عدم استعمال دخانيات، مرطوب نگهداشتن مداوم پوست، شستوشوي روزانه پوست و استفاده نکردن از کرمهاي آرايشي ـ بهداشتي در مواقع خواب و مرطوب نگهداشتن مداوم پوست با محصولات مرطوبکننده استاندارد براي دارندگان پوست حساس ضروري است.

اورتپدی
ارتوپدي چيست و به درمان چه امراضي ميپردازد؟
توسط دکتر ياسر نژادي
اصطلاح ارتوپدي ريشه در قرن هجدهم ميلادي داشته و توسط پزشک فرانسوي متخصص اطفال به نام نيکولاس آندري شکل گرفته است ، که طي آن ارتوپد را با يک باغبان مقايسه ميکند که يک درخت کج را به يک ديوار يا موقعيت قوي متصل ميکند. از آن زمان اين مثال يک نمونه برجسته در همه جوامع ارتوپدي بوده است.
• ارتوپدي چيست؟
ارتوپدي تخصص پزشکي اختصاص داده شده به تشخيص ، درمان ، توانبخشي و پيشگيري از صدمات و بيماري هاي سيستم عضلاني اسکلتي از بدن انسان مي باشد که شامل استخوان ها ، مفاصل ، رباط ها ، تاندون ها ، عضلات و اعصاب است که اجازه مي دهد يک فرد حرکت کرده و فعال باشد.
اين رشته پزشکي با درمان ناهنجاري هاي مادرزادي ، پيشگيري و درمان بيماريهاي مزمن و آسيب سيستم اسکلتي عضلاني ارتباط دارد.
در حال حاضر ارتوپدي به بيماران در همه سنين از نوزادان با کجي يا پيچيدگي پا تا ورزشکاران جوان که به جراحي آرتروسکوپي نياز دارند ، اختصاص داده شده است. اين رشته همچنين به درمان شکستگي استخوان ها نيز مي پردازد.
• وظايف ارتوپدي
هدف و وظيفه اصلي ارتوپد ارتقاء رشد سيستم عضلاني اسکلتي و درمان تغييرات دژنراتيو است.
پزشک متخصص ارتوپدي با مسائل مربوط به سيستم عضلاني اسکلتي مواجه شده و به مسائل زير مي پردازد:
– تشخيص آسيب يا اختلال
– درمان با داروها ، تمرينات، جراحي يا ساير برنامه هاي درماني
– تمرينات توانبخشي يا درمان فيزيکي براي بهبود حرکت قدرت يا عملکرد
– پيشگيري با ارائه برنامه هاي اطلاعاتي و درمان براي جلوگيري از آسيب ها و يا تاخير در پيشرفت بيماري ها
در واقع ارتوپدي، تکنيکي است که به دنبال اصلاح يا جلوگيري از تغيير شکل بدن انسان از طريق تمرينات يا دستگاه هاي مختلف مي باشد. دستگاههاي ارتوپدي ارتز نام دارند ، که شامل پروتز هاي متفاوتي هستند که از مواد و لوازم مصنوعي به عنوان جايگزين براي هر بخشي از بدن که به دلايلي از دست رفته است ، تشکيل شده اند.
برخي از رايجترين بيماري هايي که توسط يک پزشک متخصص ارتوپد درمان مي شوند عبارتند از:
– آرتريت
– نکروز استخوان
– پارگي رباط
– کمر درد
– سياتيک
– عفونت مفاصل
– پارگي تاندون ها
– اسکوليوز
– فتق ديسک
– خار پاشنه
– رگ به رگ شدن
اختلالاتي نظير کجي پا ،تومورهاي استخوان ، انقباض شانه نيز تصاوير باليني معمولي است که توسط متخصص ارتوپد درمان مي شود.
• فلوشيپ ارتوپدي چيست؟
تمام پزشکان ارتوپدي، مجاز به درمان هر مورد از آسيب هاي اسکلتي عضلاني مي باشند ، با اين حال همانند ديگر رشتههاي پزشکي اين رشته نيز مي تواند بر روي مناطق خاص شامل پا ، زانو ، شانه ، ستون فقرات ، کودکان و غيره تخصصي تر شده و به عبارت ديگر فلوشيپ يا فوق تخصص آن منطقه را داشته باشد. فلوشيپ مهارت هاي علمي و تجربي پزشکان فارغ التحصيل را در يک زمينه خاص افزايش مي دهد.
متخصصان ارتوپدي با گذراندن دوره هاي فلوشيپ ، فقط با بخش هاي خاصي از بدن کار مي کنند. به عنوان مثال فلوشيپ زانو فقط در مورد بيماري ها و آسيب هاي زانو ، تعويض مفصل زانو يا آرتروسکوپي زانو و به طور کلي تمام مواردي که مربوط به زانو ميشود ، فعاليت مي کنند.
• ارتوپدي اطفال
شاخه اي از ارتوپدي براي مراقبت از کودکان داراي نقض ستون فقرات يا اندام هاي زيرين مي باشد.
ارتوپدي اطفال زمينه ، تخصص يا فلوشيپي از ارتوپدي است که کودکان مبتلا به اختلالات مربوط به استخوان ها ، عضلات و کودکاني که اين مشکلات را پس از بيماري يا آسيب ايجاد مي کنند ، درمان مي کند.
• روش هاي درمان ارتوپدي
در ارتوپدي دو نوع روش درمان وجود دارد ، که شامل روش هاي محافظه کارانه و جراحي مي باشند ، که دو روش متفاوت از يکديگر هستند .
– درمان محافظه کارانه در ارتوپدي
درمان محافظه کارانه ، شامل برنامه هاي کاربردي و فيزيکي است ، که در آن با استفاده از جريان مستقيم و متناوب اولتراسوند و نور ليزر که از طريق بخش هاي دردناک جريان مي يابند ، کمک مي کنند تا گردش خون و مواد مغذي در مناطق مربوطه فعال شوند.
علاوه بر اين خدماتي مانند تزريق کنترل شده توسط CT بر روي ستون فقرات براي تحريک ريشه عصب به عنوان يک نتيجه از ديسک يا تنگي کانال نخاعي و شکايت مزمن از استئونوزهاي ستون فقرات انجام مي شود ، که عامل ضد التهاب بوده و باعث تسلي عامل درد مي شود و مي تواند به واسطه اين روش به صورت دقيق تزريق انجام شود و کنترل توموگرافي کامپيوتري به طور قابل ملاحظهاي موجب کاهش خطرات بالقوه مي شود.
شوک درماني، درمان درد ، احيا پزشکي ، Spinerliner و کايروپراکتيک طيف گسترده روش هاي محافظه کارانه را کامل مي کنند.
– درمان جراحي در ارتوپدي
در صورتي که درمان محافظهکارانه کافي نباشد ، پزشک ممکن است از جراحي استفاده کند . بيماري و دردهاي شانه ، مفصل آرنج ، مچ پا ، لگن و زانو اغلب با چنين درمانهايي ميتوانند به طور قابل توجهي کاهش يافته و همچنين باعث بهبود کيفيت زندگي مي شود.
به عنوان مثال در طي جراحي هاي ارتوپدي که توسط جراح ارتوپد انجام مي شود ، ممکن است بافت هاي تاندون پاره شده يا قطعات تاندون آسيب ديده براي از بين بردن درد تاندون آشيل حذف شوند.
• جراح ارتوپد
جراح ارتوپد ، پزشکي است که حداقل ?? سال تحصيلي را تکميل نموده و آموزش گسترده اي در تشخيص و درمان آسيب ها و بيماري هاي سيستم اسکلتي عضلاني ديده است.
هدف جراحي ارتوپدي ، درمان اختلالات مختلف دستگاه اسکلتي و حرکتي يا کاهش علائم آنها مي باشد . اين مشکلات ميتواند بر استخوان ها ، ساختارهاي غضروف يا مفصل ها تاثير بگذارد.
اين پزشکان با مشکلاتي که بر سيستم عضلاني اسکلتي تاثير مي گذارند ، مقابله مي کنند.
چه آسيب هايي با جراحي درمان مي شوند؟
– جراحات بپا : متاتارسالژي، والگوس پنجه پا، پاي صاف
– آسيب هاي دست: به عنوان مثال آسيب ناشي از تونل کارپ ، استئوارتريت انگشتشصت ، گرفتگي عضلات دست
– آسيب هاي زانو مانند مينيسک ، ليگامان يا استئوآرتريت
– آسيب هاي شانه
– آسيب هاي مفصل ران: به عنوان مثال استئوآرتريت مفصل ران
– انواع آسيب هاي جراحتي

تابش
تابش گيري فردي پس از يک انفجار هستهاي (بمب اتمي) دوز زيادي را با آهنگ بالايي به افرادي که در نزديکي محل وقوع انفجار و ناحيه ريزش اتمي قرار دارند، تحويل ميدهد. در اين تحقيق آسيبهاي ايجاد شده در اثر تابش پرتو به انسان و مدلهاي حيواني مورد مطالعه قرار خواهند گرفت و اساس و پايهاي براي ارائه خدمات پزشکي و روشهاي مديريتي هنگام بروز چنين حوادثي ارائه خواهد شد.
اين تحقيق از نوع نظري و از لحاظ روش به شيوه تحليل محتوا (Content Analysis) با جستجو واژههاي کليدي اقدامات مراقبتي، انفجار هستهاي، اثرات راديوبيولوژيکي پرتو، سندرم حاد تشعشعي و سوانح تشعشعي در پايگاههاي اينترنتي google scholar، science direct، pubmed و Scopus انجام گرفته است. بعد از انجام جستجو، از ميان مقالات به دست آمده، 10 مقاله برگزيده شده و بر اساس آنها اين مقاله به نگارش در آمده است.
تابشگيريهاي بيش از Gy2 به کل بدن، که در نواحي ريزش اتمي و نواحي نزديکتر به محل وقوع انفجار رخ ميدهند، باعث ايجاد سندرمهاي تابشي (آثار قطعي پرتو) خواهد شد که شامل سندرم خوني، سندرم سيستم گوارشي، سندرم پوستي و سندرم سيستم اعصاب مرکزي و عروقي ميگردد. ايجاد و شدت اين سندرمها به فاکتورهايي نظير دوز تابشي، آهنگ دوز، نوع پرتو تابشي (پرتو گاما، پرتو نوتروني، پرتو گاما همراه با نوترون و ...)، حفاظت بخشهايي از بدن در برابر پرتو، سن، جنسيت، حساسيت ذاتي فرد به پرتو و اقدامات پزشکي بعدي براي درمان اثرات پرتوهاي يونيزان بستگي دارد. ترکيب تابشگيري فردي به همراه تروما، سوختگي يا هر دو باعث ايجاد آسيبهاي بسيار بدتري نسبت به پرتوگيري به تنهايي خواهد شد. فعاليتهاي پشتيباني کننده نظير تجويز آنتيبيوتيکها، بالا بردن و حفظ مايعات بدن و احتمالاً سيتوکين هاي مغز استخواني و پيوند مغز استخوان ميتوانند باعث بهبود در برخي از آسيبهاي ايجاد شده پرتويي گردند. منابع موجود و در دسترس براي انجام مراقبتهاي پشتيباني کننده و درماني نسبت به افراد آسيب ديده، بسيار کمتر بوده و دسترسي به همين منابع هنگام وقوع انفجارهاي هستهاي براي بيماران، بسيار محدود ميباشد.
بحث و نتيجه گيري: به دليل کمبود شديد در منابع موجود و در دسترس براي انجام مراقبتهاي درماني و پشتيباني کننده، نميتوان اين مراقبتها را براي همه افراد آسيب ديده اجرا نمود. بنابراين نياز است، ابتدا افرادي که بايد اين اقدامات را براي آنها انجام داد، مشخص نمود. مناسبتر اين است که ابتدا با روشهاي دوزيمتري بيولوژيکي، دوز دريافتي بيمار بررسي شده و با توجه به علائم بيمار، نوع سندرم حاد تشعشعي وي مشخص شود و پس از دسته بندي بيماران اقدام به انجام مراقبتهاي درماني از بيماران مد نظر نمود. ضروري است که با توجه به منابع محلي و ملي، برنامهاي جامع براي انجام اين مراقبتها، برنامهاي براي آموزش افرادي که بتوانند اين مراقبتها را اجرا نمايند و بانک اطلاعاتياي شامل اطلاعات منابع در دسترس، راهنمايي براي انجام مراقبتهاي درماني و پشتيباني کننده و اطلاعات بيماران و آسيب ديدگان سوانح پرتويي، تهيه شود تا بتوان هنگام وقوع چنين حوادثي، استفاده بهينهاي از منابع موجود، داشت. در اين تحقيق آثار طولاني مدت تشعشع مانند سرطان زايي، تغييرات ژنتيکي، نقص ژنتيکي در نسلهاي آينده و ... مورد بررسي قرار نگرفتهاند و تنها اثرات کوتاه مدت تشعشع مد نظر بوده است.

گوش
گوش ها و حقايق جالب درباره آن ها
گوش ها عضوي از بدن هستند که هم در زيبايي تاثير دارند و هم يکي از حواس 5 گانه و مهم ما را تشکيل مي دهند,بدون شنوايي ما دنيايي سوت و کور خواهيم داشت. واقعيت در مورد گوشهايتان كه هرگز نشنيدهايد: در اينجا به حقايق جالبي در مورد تميز كردن گوشها، دردگوش و ... اشاره خواهيم كرد.
وقتي شنوايي خوب است و دردي احساس نميشود، بهندرت به سلامتي گوشهاي مان توجه ميكنيم. با رعايت نكات زير ميتوان از گوشها محافظت كرد.گوشها به شدت حساس هستند و به سرعت آسيب ميبينند. به منظور اجتناب از هر نوع آسيب دائمي اين متن را بخوانيد تا آنچه را براي سلامت گوشها لازم است، بياموزيد.
تميز كردن گوشها راحتتر از آنچه كه تصور ميكنيد، است
بسياري از ما براي حذف جرم گوش از پنبه استفاده ميكنيم. يك ضربالمثل قديمي انگليسي ميگويد هيچ چيزي را كه كوچكتر از آرنج دستتان باشد درون گوشهايتان فرو نكنيد! شايد عدهاي اين ضربالمثل را به شوخي برداشت كنند، ولي در واقع يك اصل است و نبايد هيچ چيزي را درون گوشهايتان فرو كنيد.
براي تميز كردن اطراف گوش با احتياط از گوشپاكن استفاده كنيد، ولي هيچگاه آن را داخل گوشتان فرو نبريد، زيرا ممكن است به پرده گوش آسيب برسد. موم توسط كانال گوش توليد ميشود و اگر در مقادير طبيعي باشد، هيچ مشكلي براي سلامتي گوش ايجاد نميكند.
معمولا فقط تميز كردن بيرون گوش در زير دوش حمام كافي است و موم اضافي گوش بدين ترتيب از گوشها خارج ميشود. فقط كافي است درون حمام اجازه دهيد آب وارد گوشهايتان شود. البته دقت كنيد كه اگر آب بيش از حد گرم و يا سرد باشد، ميتواند باعث سرگيجه شود.
پس از شستوشوي گوش سر را به هر دو جهت خم كنيد تا آب از گوشها خارج شود. اين جرم پاككنها، موم گوش را نرم ميكنند و موم نرم شده به راحتي در حين شستوشوي در حمام از گوش خارج ميشود. روش ديگر استفاده از چند قطره روغن گياهي همچون روغن زيتون است.
زماني كه زير دوش حمام هستيد، سر خود را به يك طرف خم كنيد و چند قطره روغن زيتون درون گوش خود بريزيد و پس از چند ثانيه سرتان را خلاف جهت خم كنيد متوجه ميشود كه به راحتي موم گوش شما خارج ميشود. اگر هيچيك از دو روش ذكر شده موثر واقع نشد به دكتر گوش حلق و بيني مراجعه كنيد، شايد موم به قدري سفت شده كه با اين كارها از گوش خارج نشود و نياز به مكش و يا شستوشو توسط پزشك باشد.
استخوانهاي گوش
احتمالاً همه شما در كتابهاي ابتدايي خود خواندهايد كه گوش از سه استخوان به نامهاي چكشي، سندان و ركاب تشكيل است. اين استخوانها از كوچكترين استخوانهاي بدن هستند كه انرژي امواج صوتي موجود در هوا را به وسيله پرده گوش ميگيرند و با تحريك اعصاب مغز موجب شنيدن اصوات ميشوند.
اگرچه آنها بسيار كوچك هستند، ولي بسيار كاربرد دارند و آسيب به آنها ميتواند موجب جابهجاي و يا حتي شكستگيشان شود. عفونت اين استخوانها نيز موجب تضعيف آنها ميشود. اگر اين استخوانها بشكنند، مقدار قابل توجهي از شنوايي از بين ميرود؛ اگرچه آنها با جراحي ترميم ميشوند و حتي گاه پروتزهاي مصنوعي جايگزين آنها ميگردند.
زخم و يا عفونت ايجاد شده در هنگام عمل جراحي ميتواند موجب بيماري به نام اسكلروز شود كه با حذف آن و يا جايگزين كردن يك استخوان جديد، شنوايي به مقدار زيادي بهبود مييابد. روش شمع براي پاك كردن موم گوش نه تنها ناكارآمد، بلكه خطرناك است. در اين روش كه در طبهاي جايگزين استفاده ميشود، يك شمع توخالي را از يك طرف داخل گوش قرار داده و طرف ديگر آن را روشن ميكنند.
از نظر متخصصان روش كاملاً بياثر و البته خطرناك است و انجمن پزشكي آمريكا بسياري از صدمات ناشي از استفاده از اين روش را همچون انسداد كانال گوش، پارگي پرده صماخ، سوختگي، عفونت گوش و حتي كاهش موقت شنوايي گزارش داده است و در فوريه سال 2010 انجمن غذا و داروي آمريكا به مصرف كنندگان در مورد استفاده از اين روش هشدار داد.
فلسفه وجود موم گوش ناشناخته است
پزشكان دقيقاً نميدانند كه چرا گوشهاي ما موم توليد ميكند، ولي بهطور كلي اعتقاد بر اين است كه آنها قسمتي از سيستم تميز كردن گوش هستند و گوش بدين ترتيب خود را تميز ميكند. مشخص نيست كه آيا گوش با اين كار ph را به تعادل ميرساند و يا خواص ضد باكتريايي دارد.
گوش برخي افراد نسبت به گوش ديگران كمتر موم توليد ميكند و واقعاً دليل آن ناشناخته است. موم كاربرد بسياري دارد و از ورود گردوخاك به درون گوش جلوگيري ميكند؛ بهخصوص هنگامي كه فرد در هواي كثيف باشد و يا روي زمين كثيف بخوابد، از ورود آلودگيها به درون گوش داخلي جلوگيري ميكند.
پرواز با گرفتگي گوش ميتواند خطرناك باشد
اين روزها مسافرت و پرواز با هواپيما امري عادي است، ولي اگر هنگام سفر دچار گرفتگي گوش و يا سرماخوردگي باشيد، بايد آن را جدي بگيريد. كانالهاي شيپوري كه در وسط هر حفره گوش قرار داشته و به پشت گلو راه دارند، در ارتفاع همچون يك شير فشار عمل ميكنند. اگر گوشهاي شما سالم و تميز باشد،
آنها به طور طبيعي ميتوانند نوسانات ناشي از فشار تغيير ارتقاع را تحمل و تنظيم كنند. جويدن آدامس نيز به اين روند كمك ميكند.ولي زمانيكه اين كانالها پر از مايع هستند (مثل زمان سرماخوردگي)، آنها نميتوانند به خوبي عمل كرده و اين تغيير فشار را تحمل كنند و اين فشار به پرده گوش آسيب ميرساند
به همين دليل اگر قصد سفر با هواپيما داريد، بهتر است قبل از سفر به متخصص مراجعه كنيد و از سلامت گوشهاي خود مطمئن شويد.اغلب پزشكان استفاده از دستگاههاي كوچكي به نام earplane را توصيه ميكنند كه يك پلاگين لاستيكي فيلتردار است و بايد آن را قبل از سوار شدن به هواپيما درون گوشها قرار داده شود تا فشار وارده ناشي از ارتفاع را به حداقل برساند.
تأثيرات منفي اسپريهاي مو
اگر بهطور منظم از اسپريهاي مو استفاده ميكنيد. مطمئن باشيد كه در آيندهاي نزديك با مشكل گوش مواجه ميشويد. گوش شما در نزديكي موهايتان قرار دارد و هنگامي كه موها را اسپري ميكنيد در طول زمان اين اسپري وارد گوشها و دردسرساز ميشود. خوشبختانه پيشگيري از اين مشكل بسيار آسان است
و كافي است قبل از اسپري موها دو عدد پنبه را درون گوشتان قرار دهيد تا مانع از ورود محصولات شيميايي به درون گوشها شود.البته اگر از اسپريهاي مو بسيار بهندرت استفاده ميكنيد نيازي نيست اين كار را انجام دهيد و اين كار بيشتر براي افراد حساس و كساني كه زياد از اين اسپريها استفاده ميكنند ضروري است؛ بخصوص افرادي كه سابقه ابتلا به بيمارهاي گوش دارند.
گوشها به حس چشايي كمك ميكنند
تعجب نكنيد اين بدان معنا نيست كه با گوشها ميتوانيد طعم غذاها را دريابيد، بلكه گوشها نقش مهمي در انتقال سيگنالهاي مزه به مغز دارند شاخهاي از اعصاب به نام Tympani chorda درون گوش مياني قرار دارند و جوانههاي چشايي را به مغز ميرسانند. بنابراين اگر آسيبي به اين قسمت از گوش برسد،
سيگنالهاي بهطور بالقوه در توانايي درك طعم تأثير ميگذارد. گاهي حتي عمل جراحي و يا عفونت گوش ميتواند حس چشايي را تغيير دهد.
پرده گوش تنها به ضخامت سه لايه سلول است
علاوه بر اينكه حذف موم گوش با يك جسم خارجي از گوش كمي مشكل و البته خطرناك است دليل ديگري براي عدم استفاده و ورود اجسام به درون گوش وجود دارد و آن شكنندگي زياد پرده گوش است. پرده گوش از سه لايه داخلي، فيبري و خارجي تشكيل شده و نازكي آن به اندازه يك ورق كاغذ و يا ناخن انگشت است،